Owsiane batoniki idealne do śniadania ze szklanką mleka, w podróż czy do pracy. Mają praktycznie wszystko co zdrowe, a do tego są bardzo sycące. W środku pełne rozmaitych ziaren, suszonych owoców i orzechów. Przepis jest tak uniwersalny, że sami możecie go modyfikować w zależności od potrzeb.
Składniki:
200 gram mleka skondensowanego niesłodzonego
100 gram płatków owsianych
4 łyżki otrębów pszennych (opcjonalnie)
4 łyżki sezamu
100 gram słonecznika
5 łyżek siemienia lnianego
70 gram migdałów (zmielonych lub w słupkach)
100 gram żurawiny suszonej
3 łyżki miodu
odrobina soli
Płatki i otręby namaczamy w mleku przez ok 5-10 minut. Jeśli dodajecie orzechy i migdały należy je rozdrobnić w malakserze lub posiekać na większe/mniejsze kawałeczki. Suszone owoce takie jak żurawina nie wymagają krojenia, ale jeśli chcesz dodać morele to pokrój je w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy miód. Jeśli masa jest za mało słodka dodaj więcej miodu ew. syropu klonowego. Formę o wymiarach 25×25 cm wykładam papierem do pieczenia. Na przygotowaną formę wykładam masę, równomiernie rozprowadzam i wyrównuję. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 35-40 minut. Chwilkę ostudź upieczone batoniki i pokrój na mniejsze kawałki.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.