Salmorejo – kremowa zupa na bazie pomidorów pochodzącą z Kordoby. Jest to cud światka kulinarnego, o smaku tak bardzo niepowtarzalnym, że gdy człowiek raz spróbuje już nigdy więcej nie będzie chciał jeść innego chłodnika.
Składniki:
* 8 średnich pomidorów, ważne jest aby były mocno dojrzałe. Ja biorę z własnego ogródka.
* 3 kromki chleba białego, skórki należy odciąć – przyjmuje się, że na 500 g pomidorów powinno przypadać 100g chleba. Ale to od Was zależy jaką chcecie uzyskać konsystencję. Im więcej chleba tym zupa będzie gęściejsza.
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek – im lepsza tym salmorejo smaczniejsze. Oliwa Extra Vergine pozostawia gorzki posmak w gardle dlatego warto ją spróbować przed dodaniem! Jeżeli smak oliwy będzie Wam odpowiadał i nie będzie „drapał w gardle” to oczywiście możecie ją dodać
* 1 ząbek czosnku
* łyżka octu sherry (xerez)
* sól i pieprz
* 2 gotowane jajka ( muszą być gotowane ok 10 min )
* szynka serrano
Sposób przygotowania:
1) Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w ćwiartki.
2) Zblenduj na gładką masę.
3) Dodaj chleb i powoli sprawdzaj jak zmienia się konsystencja. Chleb musi nadać pewnego rodzaju puszystości. Blenduj tak długo, aż pozbędziesz się grudek.
4) Dodaj ocet, sól, pieprz i pokrojony czosnek -> zblenduj ponownie
5) Na koniec dodaj oliwę z oliwek i powoli blenduj aż składniki połączą się ze sobą.
6) Salmorejo należy schłodzić w lodówce – 30 min powinno wystarczyć.
7) Przelej do miseczek, udekoruj jajkiem i szynką serrano.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.