Świetny i prosty przepis na tartę z owocami, bez zbędnego pieczenia i obaw czy wyjdzie. Absolutny hit jaki odkryłam kilka dni temu zawładnął moim sercem. Do wykonania deseru potrzeba kilka popularnych składników, które są dostępne w każdym sklepie.
Składniki:
200 g masła
220 g herbatników petit beurre
750-800 g serka mascarpone 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
1. W rondlu rozpuść masło, delikatnie wymieszaj i poczekaj chwilkę, żeby się lekko przypaliło. Ma wtedy bardziej intensywny i wyraźny smak. Jeśli herbatniki są mało słodkie możesz w maśle rozpuścić łyżkę cukru.
2. Pokrusz herbatniki, dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
3. Wyłóż nimi blaszkę do tarty, wyrównaj i mocno ubij. Spód musi się dobrze zbić. Włóż do lodówki aby schłodzić powstałą masę.
4. W międzyczasie wymieszaj serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
5. Masę z serka przełóż na schłodzony spód, wyrównaj.
6. Udekoruj owocami.
Jeśli mocno ubijesz spód to nie będzie się rozpadać w trakcie krojenia. Powstanie z tego coś na wzór kruchego ciasta.