Krewetki z miodowym dressingiem
Prosty przepis na krewetki z miodowym dressingiem, smaki prosto z Toskanii! To danie jest idealne dla wszystkich uwielbiających włoskie smaki i krewetki w każdej postaci nawet tej słodkawej. Lekko podsmażone i polane dressingiem są prostym i efektownym daniem, które można podać jako przystawkę.
Autor: AG
Kraj: Włochy
Czas przygotowania: 20 min
Poziom trudności : łatwe
Składniki na 10 krewetek z miodowym dressingiem:
10 krewetek
łyżka octu balsamicznego
dwie łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony (najlepszy jest kolorowy)
cytryna i limonka do dekoracji
Dressing :
łyżka/dwie oliwy z oliwek
pół łyżeczki miodu
pół łyżeczki musztardy
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Włóż krewetki do miski dodaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj.
2. Smaż na patelni, kilka minut z każdej strony. Krewetki powinny się lekko zarumienić. Nie przesadzaj z długością smażenia! Za długo smażone krewetki są twarde.
3. W małej szklance wymieszaj składniki na dressing.
4. Ułóż na talerzu krewetki, udekoruj plastrami cytryny lub limonki i na końcu delikatnie oblej słodkawym dressingiem.
5. Ciesz się wyśmienitym smakiem krewetek !
Bon Appetit !!!
Uwielbiam takie proste w przygotowaniu dania. Za każdym razem kiedy je robię wychodzą idealnie, tego przepisu nie da się popsuć. Bardzo nietypowym daniem, także z krewetkami jest gulasz z krewetek – danie portugalskie, popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Przepis znajdziecie w poście Moqueca De Camarao.