Piekielna kuchnia,  Przepisy

Moqueca De Camarao

Przepis na Moqueca De Camarao
Autor: Karola Zet
Kraj: Brazylia
Czas przygotowania: 30 min
Poziom trudności : średnio trudne

Moqueca De Camarao to brazylijski przepis na krewetki w sosie, gdzie dominuje smak czerwonych, mocno dojrzałych pomidorów. Ten przepis to nic innego jak gulasz z krewetek.
 photo:internet
Składniki:
  • olej palmowy
  • cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • krewetki tygrysie lub inne ( według uznania, ja dodaję ok 250 do 500 gram)
  • pół łyżeczki soli
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • 4 pomidory ( mogą być w całości lub oczyszczone, bez nasion )
  • 2 kuchenne łyżki kolendry, posiekanych liści (czasem dodaję nasiona jeżeli nie mam w pobliżu świeżych liści)
  • mała łyżeczka pieprzu mielonego
  • jedna papryczka cayenne, posiekana
  • 14 łyżek mleczka kokosowego
Przygotowanie:
1.Na patelni rozgrzej olej palmowy, podsmaż posiekaną cebulę na złoto.
2.Do cebuli dodaj czosnek i krewetki. Smaż wszystko razem przez 3 – 5 minut na średnim ogniu.Zbyt długie smażenie spowoduje że krewetki będą twarde, ich mięso wyschnie i straci smak. Pamiętaj, aby nie spalić czosnku, jest bardzo delikatny.
3.Na koniec dodaj pokrojone pomidory, sok z cytryny, mleczko kokosowe, kolendrę, sól, pieprz oraz papryczkę cayenne. Duś przez 10-15 minut tak aby krewetki były miękkie.
4. Ciesz się wyśmienitym smakiem gulaszu z krewetek ! 
Smacznego !
error: Content is protected !!