Kreta – Sougia
Jak dojechać?
Gdzie zjeść?
Nad brzegiem morza w Sougia królują kawiarnie, tawerny i bary. Można w nich zjeść tradycyjne greckie dania, specjały kuchni śródziemnomorskiej oraz europejskiej. W miejscowości czas płynie inaczej. Starsi mieszkańcy miasta siedzą na krzesłach przy barach i sklepikach, rozmawiają o życiu, młodsi bawią się piłką i skaczą w różne gry. Wszyscy się tu znają i pozdrawiają. Ceny są tutaj o wiele niższe. Za obiad w restauracji dla 3 osób zapłacisz 30 euro. Bardzo dobre jedzenie podają w tawernie Rembetiko. Za tzatziki, dacos, sałatkę kreteńską, chleb zwykły i opiekany, mousakę i litr wina zapłaciliśmy 33 euro. Do wszystkiego dostaliśmy litr wody, mały deser na zakończenie oraz raki – tradycyjny trunek podawany na koniec każdego posiłku. Wszystkim zajadaliśmy się dość długo, bo porcje nie pozwoliły szybko odejść od stołu. Restauracja specjalizuje się w daniach kreteńskich np bourekia (zapiekanki z ciasta filo w kształcie cienkiego rulonu) oraz nadziewanych kwiatów cukinii.
Dla plażowiczów
Autobus, prom i samochód
Przydatne informacje:
- http://www.sougia.info/ – kompendium wiedzy o miejscowości.
- http://www.cretetravel.com/travel_tips/weather_Crete/ – potrzebne informacje oraz pogoda na wyspie.
- My Crete Guide – Crete, Greece – aplikacja na telefon, świetna alternatywa przewodnika. Sami zobaczcie!