Moqueca De Camarao
10 lipca, 2017
Przepis na Moqueca De Camarao
Autor: Karola Zet
Kraj: Brazylia
Czas przygotowania: 30 min
Poziom trudności : średnio trudne
Moqueca De Camarao to brazylijski przepis na krewetki w sosie, gdzie dominuje smak czerwonych, mocno dojrzałych pomidorów. Ten przepis to nic innego jak gulasz z krewetek.
photo:internet
Składniki:
- olej palmowy
- cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- krewetki tygrysie lub inne ( według uznania, ja dodaję ok 250 do 500 gram)
- pół łyżeczki soli
- dwie łyżki soku z cytryny
- 4 pomidory ( mogą być w całości lub oczyszczone, bez nasion )
- 2 kuchenne łyżki kolendry, posiekanych liści (czasem dodaję nasiona jeżeli nie mam w pobliżu świeżych liści)
- mała łyżeczka pieprzu mielonego
- jedna papryczka cayenne, posiekana
- 14 łyżek mleczka kokosowego
Przygotowanie:
1.Na patelni rozgrzej olej palmowy, podsmaż posiekaną cebulę na złoto.
2.Do cebuli dodaj czosnek i krewetki. Smaż wszystko razem przez 3 – 5 minut na średnim ogniu.Zbyt długie smażenie spowoduje że krewetki będą twarde, ich mięso wyschnie i straci smak. Pamiętaj, aby nie spalić czosnku, jest bardzo delikatny.
3.Na koniec dodaj pokrojone pomidory, sok z cytryny, mleczko kokosowe, kolendrę, sól, pieprz oraz papryczkę cayenne. Duś przez 10-15 minut tak aby krewetki były miękkie.
4. Ciesz się wyśmienitym smakiem gulaszu z krewetek !
Smacznego !
Podobne wpisy:
Poprzedni
Törbel -Moosalp - podróże po Szwajcarii
Nowsze