Tarta bez pieczenia


Świetny i prosty przepis na tartę z owocami, bez zbędnego pieczenia i obaw czy wyjdzie. Absolutny hit jaki odkryłam kilka dni temu zawładnął moim sercem. Do wykonania deseru potrzeba kilka popularnych składników, które są dostępne w każdym sklepie.


Składniki:
200 g masła
220 g herbatników petit beurre
750-800 g serka mascarpone
3 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
owoce według uznania (borówka amerykańska, jagody, brzoskwinie, morele, truskawki, drylowane wiśnie, porzeczka)

Przepis: 
1. W rondlu rozpuść masło, delikatnie wymieszaj i poczekaj chwilkę, żeby się lekko przypaliło. Ma wtedy bardziej intensywny i wyraźny smak. Jeśli herbatniki są mało słodkie możesz w maśle rozpuścić łyżkę cukru.
2. Pokrusz herbatniki, dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
3. Wyłóż nimi blaszkę do tarty, wyrównaj i mocno ubij. Spód musi się dobrze zbić. Włóż do lodówki aby schłodzić powstałą masę. 
4. W międzyczasie wymieszaj serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 
5. Masę z serka przełóż na schłodzony spód, wyrównaj. 
6. Udekoruj owocami.

Jeśli mocno ubijesz spód to nie będzie się rozpadać w trakcie krojenia. Powstanie z tego coś na wzór kruchego ciasta.



et voilà!