Owsiane batoniki

Owsiane batoniki idealne do śniadania ze szklanką mleka, w podróż czy do pracy. Mają praktycznie wszystko co zdrowe, a do tego są bardzo sycące. W środku pełne rozmaitych ziaren, suszonych owoców i orzechów. Przepis jest tak uniwersalny, że sami możecie go modyfikować w zależności od potrzeb. 



Składniki:
200 gram mleka skondensowanego niesłodzonego
100 gram płatków owsianych 
4 łyżki otrębów pszennych (opcjonalnie)
4 łyżki sezamu
100 gram słonecznika
5 łyżek siemienia lnianego
70 gram migdałów (zmielonych lub w słupkach)
100 gram żurawiny suszonej
3 łyżki miodu
odrobina soli

Płatki i otręby namaczamy w mleku przez ok 5-10 minut. Jeśli dodajecie orzechy i migdały należy je rozdrobnić w malakserze lub posiekać na większe/mniejsze kawałeczki. Suszone owoce takie jak żurawina nie wymagają krojenia, ale jeśli chcesz dodać morele to pokrój je w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy miód. Jeśli masa jest za mało słodka dodaj więcej miodu ew. syropu klonowego. Formę o wymiarach 25×25 cm wykładam papierem do pieczenia. Na przygotowaną formę wykładam masę, równomiernie rozprowadzam i wyrównuję. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 35-40 minut. Chwilkę ostudź upieczone batoniki i pokrój na mniejsze kawałki.
Smacznego!