Anielska kuchnia,  Przepisy

Hiszpania: Salmorejo z Kordoby

Salmorejo – kremowa zupa na bazie pomidorów pochodzącą z Kordoby. Jest to cud światka kulinarnego, o smaku tak bardzo niepowtarzalnym, że gdy człowiek raz spróbuje już nigdy więcej nie będzie chciał jeść innego chłodnika.


Składniki:
* 8 średnich pomidorów, ważne jest aby były mocno dojrzałe. Ja biorę z własnego ogródka. 

 

* 3 kromki chleba białego, skórki należy odciąć – przyjmuje się, że na 500 g pomidorów powinno przypadać 100g chleba. Ale to od Was zależy jaką chcecie uzyskać konsystencję. Im więcej chleba tym zupa będzie gęściejsza. 

 

* 1/4 szklanki oliwy z oliwek – im lepsza tym salmorejo smaczniejsze. Oliwa Extra Vergine pozostawia gorzki posmak w gardle dlatego warto ją spróbować przed dodaniem! Jeżeli smak oliwy będzie Wam odpowiadał i nie będzie „drapał w gardle” to oczywiście możecie ją dodać

 

* 1 ząbek czosnku

 

* łyżka octu sherry (xerez)

 

* sól i pieprz

 

* 2 gotowane jajka ( muszą być gotowane ok 10 min )

 

* szynka serrano

 

Sposób przygotowania:
1) Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w ćwiartki.
2) Zblenduj na gładką masę.
3) Dodaj chleb i powoli sprawdzaj jak zmienia się konsystencja. Chleb musi nadać pewnego rodzaju puszystości. Blenduj tak długo, aż pozbędziesz się grudek.
4) Dodaj ocet, sól, pieprz i pokrojony czosnek -> zblenduj ponownie
5) Na koniec dodaj oliwę z oliwek i powoli blenduj aż składniki połączą się ze sobą.
6) Salmorejo należy schłodzić w lodówce – 30 min powinno wystarczyć.
7) Przelej do miseczek, udekoruj jajkiem i szynką serrano.
Smacznego!

 

error: Content is protected !!