Burger z serem camembert i żurawiną

Zafascynowanie burgerami ogarnęło cały glob. Każdy z nas zna w swojej okolicy dobrą”burgerownię” lub jest fanem zlotów food trucków, na których zawsze pojawi się dobry burger. Dlatego i my zafascynowaliśmy się ich prostotą i złożonym smakiem. Dobry burger poprawia nam nawet humor.


Składniki na 8 burgerów:

800g- 1kg wołowiny mielonej
rukola
żurawina (np z Rolnika)
serek camembert (duży)
cebula (może być czerwona)
Paczka szynki szwarcwaldzkiej (8 plastrów dużych)
Keczup, musztarda (sarepska), majonez
1 ząbek czosnku
8 bułek wiejskich (z Lidla lub Biedronki)
1-2 łyżki masła
Burger z serem camembert i żurawiną
Sos:
Po 3 łyżki keczupu, musztardy oraz majonezu wymieszać, dodać sprasowany ząbek czosnku i pozostawić aż sos przegryzie się. 
Przygotowanie burgerów:
1. Wyciągnij wołowinę z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej.

2. Przemyj rukolę, pokrój serek camembert w plastry, cebulę w półksiężyce, plastry szynki szwarcwaldzkiej na pół.

3. Ubij wołowinę jak do kotletów mielonych (nie jestem zwolenniczką przyprawiania wołowiny przed smażeniem, więc nic nie dodajemy).

4.  Rozgrzewamy patelnię, następnie dodajemy łyżkę masła. W międzyczasie uklepujemy kotlety, najpierw robimy kuleczkę, a następnie rozklepujemy do odpowiedniej formy burgera.

5. Mięso wrzucamy na średni ogień.

6. Rozgrzewamy olej na drugiej patelni gdzie podsmażamy szynkę szwarcwaldzką.

7. Gdy obrócimy burgery, przyduszamy je lekko łyżką bądź packą aby uciekła z nich zbędna woda. Każdego obróconego burgera dosalamy i dopieprzamy i kładziemy po 2 plasterki camemberta.

8. Gdy burgery i szynka będzie dochodziła, w tym czasie przekrój bułki na pół, górną połówkę posmaruj sosem i połóż tam rukolę.

9. Gdy mięso i szynka będzie gotowa, na dolna warstwę bułki połóż burgera z serem, następnie dodajemy żurawinę ze słoika, szynkę szwarcwaldzką i na końcu cebulę. Szybko zamykamy burgera i przystępujemy do jedzonka. SMACZNEGO!!!

Burger wołowy z serem camembert i żurawiną